srijeda, 25. svibnja 2016.

Varaličarenje smuđa

Najbolji periodi za ribolov smuđa su sat prije i samo svitanje kao i sumrak i sat poslije njega. Pokušajte prema tome tempirati ribolov.
Smuđ se zadržava na lokacijama poput uvala s povratnim tokom, na spoju brze i mirne vode, špornjevima, u granju, oko velikog kamenja u vodi, na naglim prijelazima dubine, uz podlokanu obalu, ispod slapova…

Ribolov smuđa varalicama

Ako ste ribič koji voli loviti varalicom, biti u pokretu i pretraživati više izglednih lokacija onda je najbolje da tom tehnikom prionete ribolovu.
Malo finiji štap i rola za varaličarenje odraditi će posao. Štapovi do 30 grama akcije su idealni ali poslužiti će i jači.
Na rolu svakako namotajte upredenicu umjesto klasičnog najlona jer daje puno bolju indikaciju griza radi svoje krutosti.
Smuđ ima zube ali ne tako oštre da bi pregrizao osnovnu strunu. Ako odlučite koristiti sajlicu izaberite onu tanju i finiju.
Izbor varalica za smuđa je velik. Varalice koje se najviše upotrebljavaju su vobleri i silikonske varalice.
Za voblere je bitno da su kvalitetni odnosno da pravilno rade i imaju sitnu i jaku vibraciju. Odaberite voblere s različitom dubinom zaranjanja kako bi istražili sve slojeve vode. Sporo vođenje i povremene pauze su dobitna kombinacija.
Vobleri i silikonci za smuđa Silikonske varalice imaju veliku prednost a to je njihova mala cijena. Možete kvalitetno istražiti dno oko prepreka u vodi u potrazi za smuđem. Žuta i zelena boja silikonaca (shad i worm oblik) s repom koji svojom vibracijom mami smuđa je pravilni odabir. Traži se jiganje odnosno poskakivanje silikoncima u većim i manjim amplitudama

Nema komentara:

Objavi komentar